MJØD
Til 10 liter mjød anvendes:
4 kg honning (mørk lynghonning er bedst), gerne udenlandsk
8 liter vand
150 g humle
De 2 kg honning varmes langsomt op i 2 liter vand til kogepunktet og tilsættes 1 tsk. renset kridt. Eventuelt skummes overfladen for voksrester.
150 g humle koges i 5 liter vand og afsies for humlen.
Honning og humleafkog hældes efter afkøling på en ballon.
Når temperaturen er ca. 25 °, tilsættes en forkultiveret portvinsgær, 5 g gæringssalt og 50 g citronsyre.
3-4 dage senere tilsættes 1 kg honning kogt i l liter vand, afkølet til 25°.Ryst ballonen godt efter tilsætningen. Når gæringen er afsluttet tilsmages med krydderiudtræk som ved vermouth.
Krydderiudtræk kan gøres i 1 liter mjød eller i 1 liter 25% alkohol med følgende krydderier:
30 g hel ingefær
1 muskatnød
5 g hel kardemomme
15 g hel kassiakanel
5 g anisfrø
15 g koriander
2 g hele nelliker
2 g hel allehånde.
Krydderierne stødes groft.
Krydderurter, der kan anvendes til mjød er f.eks. rosmarin, porse, salvie, malurt go ensianrod.